Dansul ielelor

Mitologiile din intreaga lume descriu fapturi supranaturale,raspandite in zeci de superstitii.Folclorul romanesc descrie mai multe aparitii ale unor fete in miez de noapte.Acestea sunt iELELE...

Toata populatia pamantului e asezata in grupari,precum metropole,orase,comune si sate.Acestea sunt separate de spatii nelocuite de om si unite de sosele si strazi..Astfel,apar si  relatari senzationale ale unor persoane ce au parcurs drumul de legatura dintre doua astfel de asezari.
Noaptea la lumina lunii,dansand in locuri retrase,au fost vazute ielele.

1.Mos Vasile se intoarce de la cosit












Intr-o zi de vara,un taran avea mult pamant de lucrat.A avut dorinta sa termine tot si sa nu lase nimic pentru a doua zi.Asa ca,muncind,l-a apucat noaptea.
Locuia la departare si avea de mers singur prin intuneric,2 km.,trecand prin campie,pustietate.
In drumul sau,intalneste 5 fete ce dansau dezbracate.Fiind prea obosit,nu le-a bagat in seama si a mers mai departe.Ziua urmatoare,tot pamantul de l-a lucrat era devastat.In schimb,Mos Vasile se bucura ca nu a patit nimic.

2.Cine e la poarta?















Intr-un sat locuia o familie,un barbat si o femeie la vreo 40 de ani,Gheorghe si Ileana.
Acestia lucrau ca orice tarani,si le placeau sa isi ajute vecinii la nevoie.
Intr-o noapte tarzie,pe cand dormeau,la poarta lor se aud niste zgomote si o voce.Cineva il striga pe Gheorghe .Acesta,crezand ca cineva are nevoie de ajutorul sau,iese din casa si se duce sa vada cine si ce s-a intamplat.Cand deschide poarta,zareste o fata in haine albe,si imediat lesina.
Dupa ce si-a revenit,Gheorghe nu a mai putut scoate nici un cuvant.A ramas mut de atunci.

3.Somnul de pe camp













Intr-o dupa-amiaza,doi barbati,dupa munca multa,fiind foarte obositi,au hotarat sa doarma putin.Numai ca timpul trecea,iar ei dormeau in continuare.
In miez de noapte s-au trezit brusc si au vazut deasupra lor,in aer,7 fete dansand in hora.Au crezut ca viseaza si s-au culcat inapoi.
Dimineata,au gasit in jurul lor margele si medalioane multe si valoroase.Le-au vandut in targ,dar la scurt timp au auzit ca noii posesori ale bijuteriilor,au avut numai necazuri.

Postări populare